Translate

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie 2022

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie 2022

Eclipsa va fi observabilă în condiții bune și din România, fiind cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țară din perioada 2015-2027. Maximul eclipsei se va produce între orele 13:28 (vest) și 13:42 (est), iar magnitudinea maximă va fi cuprinsă între 0.44 (sud-vest) și 0.54 (est).
Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022 face parte din seria Saros 124, fiind cea de-a 55-a eclipsă din cele 73 ale seriei. Ultima eclipsă centrală a avut loc pe 3 octombrie 1986. Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 6 martie 1049 undeva în zona polară sudică, iar ultima se va produce pe 11 mai 2347, dincolo de Cercul Polar de Nord. Text de la https://www.astro-info.ro/.../eclipsa-partiala-de-soare.../.

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie 2022 

Live stream de la timeanddate

 


 

Eclipse trecute văzute de:

- Logofăt al Moldovei Miron Costin acum 350 de ani: S-au întunecat soarele într-acel anu, la luna lui iunie, cu mare groaze, cât perise soarele cu puțin nu toată lumina, tocmai amiazazdi și mulți oameni, neștiindu a se feri de o întunecare ca aceia și privind la soare multu, au pierdut vederea în toată viața lor, scria cronicarul Miron Costin (1633-1691) despre o eclipsă parțială de soare în Letopisețul Țării Moldovei de la Aron-Vodă încoace.
- Ion Neculce spătar, hatman și vornic al Moldovei: Atunce s-au făcut mare eclipsis, întunecare de soare, cât nu se vide om cu om. Întunecasa lumea în anul 7208 septemvrie, în doaospradzeci dzile (12 septembrie 1699), întru o dzi de marți.
- Dimitrie Cantemir șeful Statului Moldova în 2 rânduri: Eu, odată pre malul mării, în bortă unii stânci lăcuind, într-o dzi eclipsis în soare s-au făcut, atât cât ochii a toată jiganiia închizându-să și fietecarea la culcușul său că de sară aședzând-să, singur eu, cu luminoși ochi, toate malurile în sus și în gios cutreieram. Eu, așe nopții nedejduindu-mă și de nepriietin nicicum în grijă purtând, spre latul marii câteva mile de la uscat m-am depărtat. Unde soarele din umbră lunii scăpând și totdeauna radzele și pre față pământului lovind, noaptea mea scurtatără și dzua altora lungiră. Unde neprietinii miei cei vecinici, rândunelele, vădzându-mă, din toate părțile a mă bate și în toate locurile a mă trage începură...
 
Ce păcate să nu facem în timpul viitoarei eclipse totale de soare din 3 septembrie 2081?
1. Atuncea când pricolicii și dracii mâncă Soarele să nu cumva să vă uitați fără protecție la ochi;
2. Este bine să batem cu mâinile goale în oale și tigăi și să facem următoarea incantație Soare, Soare, Soare/ Stea strălucitoare/ Oare ce te-mbună/ S-ai raze-n cununa?/ Dar ce supărare/ Te mâhnește oare?/ Fața îți ascunzi/ În noapte te-afunzi/ În noapte scobori/ Ce de supărări?/ Ce de supărări?/ De ce Soare mori/ Și ne înfiori?/ Haide, strălucește/ Haide, ne iubește/ Soare, Soare, Soare/ Stea strălucitoare!
3. În timpul eclipsei nu se bea și nu se mănâncă nici dacă ne aflăm la făgădău

 

Comentarii

Articole recente

Woland vs Maestrul Sportului Mihu 646 - 651

Vica vs Hemera 602-526