Translate

Ziua Scrabble 13 Aprilie

Ziua Scrabble 13 Aprilie

La 13 aprilie 1899 se năștea Alfred Butts în localitatea Poughkeepsie, Republica New York, Republica SUA.


Arhitectul Alfred Mosher Butts este cunoscut ca inventatorul jocului SCRABBLE modern.

 Istoria SCRABBLE in lume.

 Foto: Arhitect Alfred Mosher Butts; fotografie de la sawdust.online

 

SCRABBLE

Scrabble este un joc practicat ca sport în România, Mali, Moldova, și Senegal. În alte țări Scrabble este un joc de divertisment, de societate sau de simplă competiție.


Dan UrsuleanuSportul Scrabble în România

În anul 1987 a luat ființă Comisia Centrală de Șah Electronic și Jocuri Logice, pe lângă Federația Română de Șah. În cadrul comisiei a funcționat și Secția Scrabble, alături de Secțiile Go, Rebus și Șah Electronic. Președintele Sectiei Scrabble a fost Dan Ursuleanu (foto).

Federația Română de Scrabble a luat ființă la 27 ianuarie 1990.

În anul 1994 a fost înființată prin Ordin al ministrului și Hotărârea Guvernului Federația Română de Bridge, Go, Rebus și Scrabble, cu secțiile respective, în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. Federația a funcționat până în anul 1996.

Cererea de brevet de invenție nr. 2752158 pentru Game Apparatus a fost depusă de americanul James Brunot în 28 octombrie 1954 la Biroul American de Patente. Soții Helen și James Brunot cumpăraseră descrierea jocului Scrabble de la americanul Alfred Butts, adevăratul inventator al jocului, cel care nu a reușit din 1931 până în 1954 să-și breveteze singur invenția https://mosgerila.com/scrabble/ini/is_scrabble.htm.

Scriitorul american Vladimir Nabokov arată în cartea sa Ada, or Ardor: A Family Chronicle (Ada sau ardoarea. O cronica de familie), 1969, că Scrabble era la modă în America pe la 1790 sub numele de Alfavit-un vechi joc rusesc de noroc și îndemânare.

În România Scrabble este marcă înregistrată la OSIM din 5 august 1993. Marca nr. 63800 SCRABBLE este proprietatea întreprinderii californiene Mattel, prin firmă germană de avocați J.W. SPEAR&SONS LIMITED.

Comentarii

Articole recente

Primul mare concurs de Scrabble Duplicat

Cercul de Scrabble Bucureşti