Translate

Îndreptar de Scrabble. IX. PARTIDA DE SCRABBLE ANTICIPAŢIE  Din Scrabble de la A la Jocher de Ninel Aldea

Partea a noua. PARTIDA DE SCRABBLE ANTICIPAŢIE


Ninel Aldea
Autor: Ninel Aldea, 1984

– Regulament –

Partida de Scrabble anticipaţie se poate desfăşura între doi sau mai mulţi jucători.
Fiecare jucător aplică o strategie pe care şi-o elaborează după anunţarea grupelor de litere de către organizator sau arbitru.
Arbitrul extrage şi anunţă o grupă de 2 litere (o vocală şi o consoană, din care se pot forma 2 cuvinte) şi 14 grupe de câte 7 litere, numerotate în ordinea extragerii, începând cu grupa de 2 litere.
Se acordă un timp de gândire de 60 de minute pentru pregătirea planurilor de joc.
Grupele de litere pot fi anunţate cu mai mult timp înainte de concurs. În acest caz, partida începe imediat.
Pentru turul 1, arbitrul anunţă grupa de 2 litere şi, prin tragere la sorţi, una din grupele de 7 litere. Anunţarea literelor se face în ordine alfabetică.
În turul 1, jucătorii depun pe tablă un cuvânt cu grupa de 2 litere şi apoi fac o a doua depunere cu litere din grupa de 7 litere. Jucătorii înscriu pe acelaşi fluturaş ambele depuneri, în ordinea în care au fost făcute. Se înscriu pe fluturaş punctajele la fiecare depunere şi punctajul total al turului. Este penalizată cu avertisment tehnic greşeala de calcul sau omisiunea la fiecare dintre aceste punctaje.

Scrabble Anticipatie - Afisarea grupelor de litere pe tabla de demonstratie la o partida in sala la Campionatul National de Scrabble, Busteni, 15-16 aprilie 2007Afişarea grupelor de litere pe tabla de demonstraţie la o partidă în sală la Campionatul Naţional de Scrabble, Buşteni, 15-16 aprilie 2007

Literele neutilizate (chiar şi în totalitate) dintr-o grupă se elimină din joc.
Pentru turul 2 şi următoarele, arbitrul extrage câte o grupă din cele rămase. Jucătorii fac depuneri în fiecare tur cu litere din grupa anunţată, dezvoltând varianta pe care au conceput-o.
Un jucător poate solicita, în cursul partidei, anularea unei depuneri anterioare, anulându-se, conform regulamentului general al jocului, şi depunerile ulterioare care se sprijină în mod vital pe depunerea anulată. Anularea unei depuneri se face scriind într-un colţ al rubricii DEPUNERE a fluturaşului din turul în desfăşurare
"Anulez turul ...".
Orice greşeală cauzată de incorectitudinea unui cuvânt, poziţionarea eronată etc. – care implică anularea unei depuneri – conduce la anularea depunerilor ulterioare care se sprijină în mod vital pe depunerea anulată.
O partidă de Scrabble anticipaţie are 14 tururi.
Timpul de gândire pentru fiecare tur: 1, 2, 3, 4 – 10 min.; 5, 6, 7, 8 – 8 min; 9, 10, 11, 12 – 6 min; 13, 14 – 4 min.
La începutul fiecărui tur, arbitrul anunţă timpul de gândire pentru turul respectiv, apoi intrarea în ultimul minut de gândire.
Predarea fluturaşului se face la fel ca la partida de Scrabble duplicat.
La sfârşitul partidei, după strângerea fluturaşilor pentru turul 14, jucătorii predau o grilă de control cu situaţia finală a tablei, care are caracter ilustrativ, eventualele greşeli sau mici omisiuni nefiind sancţionate. Nepredarea grilei de control precum şi predarea acesteia necompletată sau cu multiple omisiuni se sancţionează cu avertis-ment disciplinar.
Sancţionarea diverselor abateri de la regulament se face la fel ca la partida de Scrabble duplicat.

Partida de Scrabble Anticipație de la Memorialul 2008 AURELIAN POPESCU organizat de Clubul Sportiv PHOENIX Oltenița cu sprijinul Asociației Județene Sportul pentru Toți Călărași la 15 noiembrie 2008.

Grupele de litere așa cum au fost anunțate înainte de concurs:

Maestra Sportului Claudia Mihai
Soluția câștigatoare din concurs izbândită de Maestra Sportului Claudia Mihai (fotografie a tablei finale):

Prima multiplicare cu 27 la o partidă de Scrabble anticipație, într-un concurs de sală, a fost realizată de sibianul Radu Grigore Scurtu, la Întâlnirea de Scrabble Târnăveni 1986. Cu 15A: MULTIMILIARDARE, Grigore a realizat 706 p la o singură depunere!
Dan Ghinescu
2 ani mai târziu, Dan Ghinescu din Bușteni realiza o nouă multiplicare cu 27 la Campionatul Național de Scrabble pe Echipe Buşteni 1988, pe teren propriu, cu același cuvânt de 15 litere!
George Guran
George Guran din București a câștigat partida de Scrabble anticipație de la Întâlnirea Sibiu 1987 cu o multiplicare cu 27 a cuvântului SILVOMECANIZARE!

Împărţiţi acest articol prietenilor şi cunostinţelor


Comentarii

Articole recente

Tabăra de Scrabble Izvorul Mureşului 25 - 29 mai 2005

Suvenire despre Sportul Scrabble în România