Translate

SCRABBLE REVERSIBIL

Din Jurnalul Taberei de Scrabble Covasna 85, de Mihai Covaciu

DATA: 3 MAI, SEARA.
ARBITRI: Mihai DUDEA, Alexandru PETRESCU şi Ninel ALDEA.

 Având în vedere caracterul de concurs pentru TOP – 85 (punctaj şi bonificaţie de participare), prezenţa a fost foarte bună. Aliniaţi la start cu şanse egale de a străbate cu succes tainele analizei scrabble, după tragerea la sorţi a meselor şi depăşirea celorlalte formalităţi, am asistat la intrarea în rol a celor “trei mari” de la Bucureşti, care ne-au rezervat surpriza unei probleme de… SCRABBLE REVERSIBIL!

 Deci: SĂ SE ALCĂTUIASCĂ O GRILĂ DE SCRABBLE, CU PUNCTAJ MAXIM, ÎN CARE LA FIECARE DEPUNERE SĂ SE FORMEZE NUMAI POLINDROMURI (cuvinte care pot fi citite şi au înţeles – acelaşi sau diferit – în ambele sensuri).Fară forme flexionare!!Timp efectiv de lucru: 60 de minute, inclusiv transcrierea soluţiei şi a grilei de control (timpul de lucru a fost “flexionat” un pic, la cererea expresă a concurenţilor).

S-a mai precizat că orice cuvânt greşit elimină întreaga ramură (încrengătură) care se sprijină pe el. Tot la indicaţia “celor 3”, fiecare concurent s-a apucat frenetic să-şi alcătuiască întâi o listă de cuvinte tematice – abia după care să treacă la îngrilarea propriu-zisă (unii n-au mai apucat, propunându-şi parcă să găsească, în cele 60 de minute, întreaga listă de polindromuri – cca 600 – existente în limba română!…).

… Timpul a trecut extrem de repede. Din analiza rezultatelor şi a foilor de concurs, se poate concluziona că problema a fost larg accesibilă, oferind şi o corespunzătoare dispersie a rezultatelor. Arbitrii au fost puşi în situaţia de a anula multe cuvinte, depuse probabil din neatenţie, ori din necunoaşterea corectă a dicţionarelor: VI, BA, JURA, DO, RE, ST, ABAC, XU, FA, TE, FINA, FORMA, AGORA, MANEJ, OFT, OT, OP, AX, NEGA, FALA, NAGAN, ACE, MUFA, VAN, VAT, INIMA… Multe puncte s-au pierdut în acest mod; apoi nici chiar primii clasaţi n-au luat în calcul variantele optime de depunere (ordine, parţiale etc.), după modelul “Scrabble integral”.

Au primit lauri si masa de seara cu supliment:

Viorel Naghi

Nicolae Oprisiu

Dan Botez

1. Viorel Naghi, Arad 858 p
2. Nicolae Oprisiu, Sf. Gheorghe 803 p
3. Dan Valentin Botez, Brasov 743 p
 

Clasamentul complet la sfarsitul articolului http://mosgerilacom.blogspot.ro/2017/05/marele-duplicat.html, coloana Problema.

GRILA RECORD


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

A
S


I
N
A
M
O
R
A
C
B
I
N


A
X
A


H
E
C

L
E
C
R


I
P
A
C

L
A

O


R
D
G
R
I
S

T

D
R
O
B
E

O
N

E


F

B
U
T

F
U

a
M

C
A
V

G


D


E
T
A
M
I
N
A

E

HP
I
S

TV
E
L
E
I


T
U
N

D
U
D
E
L
J

J
A
PK

U
T
L
G
R
I
S

T
I
ZM
r

C
A
P
I

EN
I
NF
U
RO
S


OAcum, după concurs şi fără presiunea timpului, Nicolae OPRIŞIU vă invită la depăşirea recordului la SCRABBLE REVERSIBIL, pe care l-a stabilit… deocamdată: 1.204 puncte!

Repărṭiṭi acest articol!

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cercul de Scrabble ATOMOS Râmnicu Sărat

Maestrul Sportului Alexandru Lăcătîș la al doilea break de peste 1000 de puncte la Scrabble Clasic