Translate

SCRABBLE REVERSIBIL

Din Jurnalul Taberei de Scrabble Covasna 85, de Mihai Covaciu

Alte articole:


 

 SCRABBLE REVERSIBIL

DATA: 3 MAI, SEARA.
ARBITRI: Mihai DUDEA, Alexandru PETRESCU şi Ninel ALDEA.

 Având în vedere caracterul de concurs pentru TOP – 85 (punctaj şi bonificaţie de participare), prezenţa a fost foarte bună. Aliniaţi la start cu şanse egale de a străbate cu succes tainele analizei scrabble, după tragerea la sorţi a meselor şi depăşirea celorlalte formalităţi, am asistat la intrarea în rol a celor “trei mari” de la Bucureşti, care ne-au rezervat surpriza unei probleme de… SCRABBLE REVERSIBIL!

 Deci: SĂ SE ALCĂTUIASCĂ O GRILĂ DE SCRABBLE, CU PUNCTAJ MAXIM, ÎN CARE LA FIECARE DEPUNERE SĂ SE FORMEZE NUMAI POLINDROMURI (cuvinte care pot fi citite şi au înţeles – acelaşi sau diferit – în ambele sensuri).Fară forme flexionare!!Timp efectiv de lucru: 60 de minute, inclusiv transcrierea soluţiei şi a grilei de control (timpul de lucru a fost “flexionat” un pic, la cererea expresă a concurenţilor).

S-a mai precizat că orice cuvânt greşit elimină întreaga ramură (încrengătură) care se sprijină pe el. Tot la indicaţia “celor 3”, fiecare concurent s-a apucat frenetic să-şi alcătuiască întâi o listă de cuvinte tematice – abia după care să treacă la îngrilarea propriu-zisă (unii n-au mai apucat, propunându-şi parcă să găsească, în cele 60 de minute, întreaga listă de polindromuri – cca 600 – existente în limba română!…).

… Timpul a trecut extrem de repede. Din analiza rezultatelor şi a foilor de concurs, se poate concluziona că problema a fost larg accesibilă, oferind şi o corespunzătoare dispersie a rezultatelor. Arbitrii au fost puşi în situaţia de a anula multe cuvinte, depuse probabil din neatenţie, ori din necunoaşterea corectă a dicţionarelor: VI, BA, JURA, DO, RE, ST, ABAC, XU, FA, TE, FINA, FORMA, AGORA, MANEJ, OFT, OT, OP, AX, NEGA, FALA, NAGAN, ACE, MUFA, VAN, VAT, INIMA… Multe puncte s-au pierdut în acest mod; apoi nici chiar primii clasaţi n-au luat în calcul variantele optime de depunere (ordine, parţiale etc.), după modelul “Scrabble integral”.

Au primit lauri si masa de seara cu supliment:

Viorel Naghi

Nicolae Oprisiu

Dan Botez

1. Viorel Naghi, Arad 858 p
2. Nicolae Oprisiu, Sf. Gheorghe 803 p
3. Dan Valentin Botez, Brasov 743 p
 

Clasamentul complet la sfarsitul articolului http://mosgerilacom.blogspot.ro/2017/05/marele-duplicat.html, coloana Problema.

GRILA RECORD


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

A
S


I
N
A
M
O
R
A
C
B
I
N


A
X
A


H
E
C

L
E
C
R


I
P
A
C

L
A

O


R
D
G
R
I
S

T

D
R
O
B
E

O
N

E


F

B
U
T

F
U

a
M

C
A
V

G


D


E
T
A
M
I
N
A

E

HP
I
S

TV
E
L
E
I


T
U
N

D
U
D
E
L
J

J
A
PK

U
T
L
G
R
I
S

T
I
ZM
r

C
A
P
I

EN
I
NF
U
RO
S


OAcum, după concurs şi fără presiunea timpului, Nicolae OPRIŞIU vă invită la depăşirea recordului la SCRABBLE REVERSIBIL, pe care l-a stabilit… deocamdată: 1.204 puncte!

Repărṭiṭi acest articol!

 

Comentarii

Articole recente

Scrabble Integral cu Punctaj Minim - Record 240 p