Translate

Meciuri memorabile la 10 mai

Partide de Scrabble alese din Arena ISC

10 mai 2014

Meciul zilei: Bebe1363 vs Angi22 369-587.

Cuvinte rare: ON, LISE, AMA, DALBI, DINE.

Internet Scrabble Club, 09:May:14, dictionary: LOC, time: 15 0 rated, noescape: ON, challenge: VOID


10 mai 2013


IMPETESC, CATODICE, NANILOR, JOVIALA, TURCANE - Topuri la partida Duplicat Joker de la ora 18.  

Foto 1: Kathara (personaj de desene animate), Monte, Pesteprut, Antihic, Somebody, Maestrul sportului Michi și Marcelino. Foto 2: Vidi2013, Deidamia, Takeiteasy, Chiara si Mosgerila.


  vătăjí, vătăjesc, vb. intranz. – A haiduci (Papahagi 1925). – Din vătaf. Sursa: DRAM.
CAFEÍNĂ s. f. Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, nuci de cola etc., întrebuințat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac etc. [Var.: cofeínă s. f.] – Din fr. caféine. Sursa: DEX '98.
ANÁ,
anale, s. f. Frânghie de care sunt suspendate cârligele carmacelor. ♦ Frânghie cu plute care se agață de marginea superioară a mrejelor și a altor plase pescărești. – Et. nec.
Sursa: DEX '98.
ANA-
Element prim de compunere savantă cu semnificația „în sus”, „înapoi”, „din nou”, „de-a curmezișul”. [< fr. ana-, cf. gr. ana – înapoi, în sus].
Sursa: DN.
ZEBERÍ, zeberesc, vb. IV. Tranz. (înv.) A sechestra, a lua cu forța; a confisca. – Et. nec. Sursa: DEX '98.
PUHUÍ vb. IV. v. pufăi. Sursa: DLRM.
AGÉSTRU, agestre, s. n. Con de dejecție. – Din fr. agestre. Sursa: DEX '98.
ÎMPEȚÍ, împețesc, vb. IV. Tranz. (Rar) A peți. – Din [a merge, a se duce, a veni etc.] în pețit. Sursa: DEX '98.
CATÓDIC, -Ă, catodici, -ce, adj. Care pornește de la catod; privitor la catod. ◊ Lampă catodică = lampă emițătoare de electroni. Raze catodice = radiație de electroni emiși de catodul unui tub de descărcare electrică, într-un gaz care se află la presiune foarte joasă. Radiație catodică = flux de electroni emiși de catodul unui tub de descărcare electrică vidat. – Din fr. cathodique. Sursa: DEX '98.
NAN, -Ă, nani, -e, s. m. și f. (Rar) Pitic. – Din lat. nanus, -a. Sursa: DEX '98.
JOVIÁL, -Ă, joviali, -e, adj. Bine dispus, vesel, voios, glumeț, comunicativ. [Pr.: -vi-a-] – Din fr. jovial. Sursa: DEX '98.
ȚURCAN, -Ă, țurcani, -e, s. f., adj. 1. S. f. Rasă de oi cu lână lungă, aspră și groasă; oaie care face parte din această rasă. 2. Adj. (Despre lână) Lungă, groasă și aspră; (despre oi) cu lână groasă, lungă și aspră. 3. S. f. Țurcă2. – Et. nec. Sursa: DEX '98.


10 mai 2012

OBRINTEAI, ARGUSUL, MARACASE, DONATARA, NIXIS, JIBILOR - Topuri la partida Duplicat de la ora 13.  
Foto: Ybis (galerie).
 

OBRINTÍ, obrintesc, vb. IV. Refl. și intranz. (Pop.; despre răni, bube sau, p. ext., despre părți ale corpului) A se inflama, a se umfla (din cauza unei infecții, a frigului etc.). [Var.: obrântí vb. IV] – Din sl. obŭjentriti. Sursa: DEX '98.
ÁRGUS s. m. Om cu privire ageră, pătrunzătoare; om care păzește ceva cu mare grijă. – Din fr. argus. Sursa: DEX '98.
Argus 1. Monstru fabulos, născut din Agenor (sau Arestor). Avea o sută de ochi, din care, atunci cînd dormea, se închideau doar o parte, ceilalți rămînînd deschiși. A fost pus de Hera s-o păzească pe Io (v. și Io), care fusese metamorfozată în vacă. Ca să-și scape iubita, Zeus l-a trimis pe Hermes să-l ucidă pe temutul ei paznic. După o legendă, Argus ar fi fost omorît de o piatră aruncată de la distanță de Hermes; după alta, i s-ar fi tăiat capul, după ce zeul l-a adormit mai înainte cîntîndu-i cu fluierul lui Pan. După moarte, se spunea că Hera a semănat cei o sută de ochi ai lui Argus pe coada păunului, pasăre care îi era dedicată. 2. Fiul lui Phrixus. A construit, cu ajutorul Athenei, corabia Argo (v. și Argo). Sursa: Mitologic.
maracas, instrument de percuție autofon de origine indiană din America Latină. M. originare sunt construite din două nuci de cocos scobite și umplute, pe jumătate, cu nisip sau grăunțe mici, fiecare nucă având un mâner. La m. de fabrică – cele utilizate în orch. simf. – nuca de cocos este înlocuită cu lemn sau material plastic. Echiv. engl. cuban rattles; germ. Rumbakugeln. Sursa: DTM.
DONATÁR, -Ă, donatari, -e, s. m. și f. Persoană căreia i se face o donație. – Din fr. donataire, lat. donatarius. Sursa: DEX '98.
NÍXIS, nixisuri, s. n. (Grecism) Supărare; plictiseală. ♦ Înțepătură, junghi. – Din ngr. níxis. Sursa: DEX '98.
JIB, -Ă, jibi, -e, adj. (Reg.) Bine dezvoltat, zdravăn. ♦ (Adverbial) Mult, foarte mult. – Comp. magh. zsib. Sursa: DLRM.


Repărṭiṭi acest articol!
 

Comentarii

Articole recente

Primul mare Scrabble Duplicat din România

OCTAVIAN MOCANU CÂȘTIGĂ ÎN MURCIA