Translate

Partidă-studiu, de Nicolae OPRIŞIU

Nicolae Oprişiu despre antijoc, fault şi obstrucţie la Scrabble

În revista REBUS numarul din aprilie 1983 apărea una dintre primele partide-studiu, de Nicolae Oprişiu.Ionel APOSTOL - redactorul paginii de Scrabble din REBUS:  
Desigur, în jocul de scrabble noi suntem numai la începutul drumului şi abia după ce acest joc va căpăta mai mulţi aderenţi şi se vor angaja meciuri cu caracter competiţional vor începe să se profileze şi unele idei tactice, cu ajutorul cărora un jucător dotat şi experimentat poate surclasa un adversar.
Cu toate acestea, trebuie să constatăm că chiar în această fază incipientă au apărut jucători pasionaţi, preocupaţi de diverse aspecte teoretice ale jocului. Iată, bunăoară, pe ing. Nicolae OPRIŞIU din Sf. Gheorghe (un îndrăgostit de problemele de gândire, autor al volumului “Mai în glumă, mai în serios… amuzamente matematice”, apărut la editura Dacia în anul 1981, cu un alt volum “Olimpiada jocurilor raţionale” sub tipar), care ne prezintă una din feţele nevăzute ale jocului de scrabble şi anume: exploatarea de către un jucător rutinat a posibilităţilor de închidere a jocului, atunci când aceasta îl avantajează să câştige partida.  
Să-i dăm cuvântul:

La această idee am ajuns admiţând că, într-o anumită situaţie tactică, unul dintre jucători ar putea urmări să blocheze orice posibilitate de dezvoltare a combinaţiilor şi încrucişărilor de cuvinte, pentru a încheia partida în avantajul său.
Raţionând astfel am avut de răspuns la întrebarea: se poate bloca partida înainte de final? Şi cum răspunsul teoretic a fost afirmativ, a urmat întrebarea: care ar fi cea mai scurtă partidă de imaginat?

Am jucat atunci următoarea partidă “coşmar”:


Deşi cuvintele folosite se găsesc în DEX, această partidă (1) mi s-a părut “ermetică”, aşa încât am continuat cu o altă partidă (2):

Repărṭiṭi acest articol!

Comentarii

Articole recente

Exerciţiul de anagramare nr. 26. LINGVISTICE.

OCTAVIAN MOCANU CÂȘTIGĂ ÎN MURCIA

Revista de Scrabble BUFNIŢA ALBASTRĂ