Partide memorabile de Scrabble
.
Scrabble duplicat
Arena: Internet Scrabble Club, ISC, Dictionary: LOC, Data: 26 noiembrie 2013
La Turneul de Scrabble Călărași 5-8 august 2010.
Viorica Steflea, Vidi2004
Împreună cu Leonard Oprea, Raraavis, și Cristian Manea, Amane, la o partidă amicală de Scrabble
TALUZ, NEFTIILE, DEGRESAU, NUT, JOBEN, PICIOCI, UVRAJ, PROPENEI, NEX, ANEX, COSTELIVE, SUFAN - Topuri la partida Duplicat de la miezul noptii.
TALÚZ, taluzuri, s. n. Suprafață înclinată care mărginește lateral un rambleu sau un debleu; teren în pantă. — Din fr. talus. Sursa: DEX '09.
con de taluz, (engl. = slope fan) → low stand systems tract. Sursa: Petro-Sedim.
taluz continental, (engl.= continental slope) → povârniș continental. Sursa: Petro-Sedim.
NEFTÍU, -ÍE, neftii, adj. (Neobișnuit) Verde-închis, întunecos, ca naftul. – Tc. nefti. Sursa: DLRM.
DEGRESÁ, degresez, vb. I. Tranz. 1. A îndepărta petele de grăsime de pe suprafața unor obiecte (metalice) prin diverse procedee chimice. 2. A extrage grăsimea dintr-un aliment în scopuri dietetice sau tehnologice. – Din fr. dégraisser. Sursa: DEX '98.
NUT (‹ germ.) s. n. 1. (Ind. LEMN.) Uluc (4) făcut de-a lungul unei piese de lemn sau a unei scânduri, pentru a o putea îmbina cu alta. 2. (TEHN.) Canelură (1). 3. Crestătură aflată pe rotorul mașinii electrice. 4. (POLIGR.) Adâncitură în formă de șanț făcută în mucava sau în carton gros. Sursa: DE.
* joben n., pl. e și urĭ (după numele unuĭ pălărier Francez Jobin din Bucureștĭ ). Pălărie înaltă cilindrică numită și pălărie înaltă și cilindru (Se derivă din pălăria olandeză cum e în tablourile luĭ Rembrandt. Forma actuală ĭ-a dat-o un pălărier din Londra, la 1797, ĭar la 1813 a fost adoptată de modă). V. clac. Sursa: Scriban.
PICIÓCĂ s. f. v. picioică; PICIOÍCĂ, picioici, s. f. (Bot.; reg.) Cartof. [Var.: piciócă s. f.] – Din magh. pityóka. Sursa: DEX '98.
UVRÁJ ~e n. înv. 1) Creație literară sau științifică; scriere; lucrare. 2) Lucrare de construcție. /<fr. ouvrage. Sursa: NODEX.
UVRÁJ s.n. (Liv.) 1. Parte a unei cetăți sau a unui fort capabilă de luptă independentă în caz de încercuire. 2. Lucrare de construcții. [< fr. ouvrage]. Sursa: DN.
PROPÉNĂ (‹ germ. {i}) s. f. Hidrocarbură aciclică nesaturată, cu trei atomi de carbon și o dublă legătură în moleculă. Se găsește în gazul de cracare. Se întrebuințează ca materie primă la fabricarea glicerinei, acetonei, alcoolului izopropilenic etc. Sin. propilenă. Sursa: DE.
NEX, nexuri, s. n. 1. (Livr.) Legătură, înlănțuire (între lucruri, fenomene etc.); relație, raport. ◊ Nex cauzal = raport cauzal, legătură de la cauză la efect. 2. (Jur.) Contract de vânzare, de cesiune; drept de a aliena ceva. – Din lat. nexus. Sursa: DEX '98.
ANÉX, -Ă, anecși, -xe, adj. Atașat unui lucru (principal); alăturat. — Din fr. annexe. Sursa: DEX '09.
COSTELÍV, -Ă, costelivi, -e, adj. 1. (Despre ființe) Slab, uscățiv (încât i se văd coastele). 2. (Despre nuci) Al cărei miez se desface cu greutate din coajă. 3. Fig. (Rar) Arid, sec, sărac. – Din bg. kosteliv. Sursa: DEX '98.
șufán, șufáne, s.n. (reg.) 1. fiecare dintre cei doi pari groși și lungi, ascuțiți la un capăt, cu care se fixează năvodul la fundul apei ca să nu se scape peștele pe sub el. 2. (în forma: șifan) prăjină folosită de pescari pentru a conduce luntrea. Sursa: DAR.
Definitii de la Dexonline.ro.
Împărţiţi acest articol prietenilor şi cunoştinţelor
Comentarii
Trimiteți un comentariu