Translate

Danacandy vs Liluka la 10 octombrie 2013


Meciuri memorabile de Scrabble în reluare

 

Danacandy si Liluka

Danacandy vs Liluka 334 - 510

Danacandy vs Liluka

Arena: Internet Scrabble Club, ISC
Data: 10 octombrie 2013

Danacandy

Danacandy (foto de la Isc.ro) - DON, DACE, CENT, PUD, ANEX

DON s.m. Titlu de curtoazie cu care spaniolii se adresează bărbaților. [< sp. don]. Sursa: DN.
DAC, -Ă, daci, -ce, adj. s. m. și f. 1. Adj. Care se referă la Dacia sau la populația ei, privitor la Dacia sau la populația ei; dacic. 2. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația de bază a Daciei. – Din lat. Dacus. Sursa: DEX '98.
CENT1 s. m. monedă divizionară în diverse țări (S.U.A., Canada, Australia, Olanda etc.), o sutime din unitatea monetară. (< engl., fr. cent). Sursa: MDN.
cent (‹ lat. centum „o sută”), unitate de măsură a intervalelor* muzicale, egală cu 1/100 dintr-un semiton* temperat*. Octava* cuprinde deci 1.200 de c., cvinta perfectă temperată 700 de c. etc. Cel mai mic interval perceput de ureche ca atare, măsoară 5 c. și corespunde unui raport de frecvențe* de 1.003/1.000. Coma* solfegistică (sistemul Mercator) măsoară 22,6 c. ♦ Împărțirea octavei în 1.200 c. a fost propusă de fizicianul Alex. J. Ellis (1814-1890), exprimând în logaritmi* cu baza radical de ordinul 12 din 2, valoarea 21/12 (considerată în raport de frecvențe) a intervalului de octavă. Se obține log = 12 unități mari (semitonuri temperate) sau 1.200 de c. (c. fiind un submultiplu al semitonului temperat). Sin. centisunet. Sursa: DTM.

PUD, puduri, s. n. Unitate (rusească) de măsură pentru greutăți egală cu 16,38 kg. – Din rus. pud. Sursa: DEX '98.
ANÉX, -Ă, anecși, -xe, adj. Atașat unui lucru (principal); alăturat. – Din fr. annexe. Sursa: DEX '98.

Liluka Liluka (foto de la Isc.ro) - MURGA, DREN, MOSC, GOTI, PU, EC, ETA

MURG2, -Ă, murgi, adj., s. m. și f. 1. Adj. (Despre unele animale, mai ales despre cai sau despre părul lor) Negru-roșcat, castaniu-închis sau cenușiu; p. gener. de culoare închisă. 2. S. m. și f. Cal de culoare murgă2 (1); p. gener. cal. ◊ Expr. A intrat murga în sat = s-a înserat. – Cf. alb. murg. Sursa: DEX '98.
DREN, drenuri, s. n. 1. Conductă sau canal care colectează și evacuează apă de pe un teren apos, coboară nivelul unei pânze de apă din sol etc. ♦ Strat de piatră spartă sau de pietriș așezat în spatele unui zid de sprijin sau deasupra unei bolți de pod sau de tunel, care colectează apa de infiltrație. 2. Tub sau meșă de bumbac care înlesnește scurgerea secrețiilor dintr-o plagă. [Var.: (2) drénă s. f.] – Din fr. drain. Sursa: DEX '98.
MOSC, (1) moști, s. m., (2) moscuri, s. n. 1. S. m. Mamifer rumegător de mărimea unei căprioare, lipsit de coarne, cu caninii superiori foarte lungi, originar din Asia (Moschus moschiferus). 2. S. n. Substanță cu miros pătrunzător și plăcut, secretată de masculul moscului (1), care se folosește în industria parfumurilor, în cosmetică și în medicină. ◊ Mosc sintetic = substanță chimică sintetică, al cărei miros imită pe cel al moscului natural. – Din ngr. móskos. Sursa: DEX '98.
GOT, goți, s. m. (La pl.) Neam germanic, originar din Scandinavia, care prin sec. II a început să migreze spre sud, fiind semnalat în secolul următor și pe teritoriul țării noastre; (și la sg.) persoană aparținând acestui neam. – Din fr. Goths, lat. Gothus. Sursa: DEX '98.

Eta
Litera Eta in alfabetul fenician
(Ḥet, H̱et, Khet, Kheth,
Chet, Cheth, Het, Heth)

EC- elem. „În afară de”. (din fr. ec-, cf. gr. ek = în afară). Sursa: MDN.
ÉTA s. n. a șaptea literă a alfabetului grecesc, care notează un e lung. (< fr., gr. éta). Sursa: MDN. Litera eta: Η, η, ê.
-ÉTĂ suf. „diminutival”. (< fr. -ette, it. -etta, cf. lat. -itta). Sursa: MDN.

Definiții de la Dexonline.ro.

Împărţiţi acest articol prietenilor şi cunostinţelor


Comentarii

Articole recente

OCTAVIAN MOCANU CÂȘTIGĂ ÎN MURCIA

Exerciţiul de anagramare nr. 26. LINGVISTICE.