Treceți la conținutul principal

Danacandy vs Liluka la 10 octombrie 2013


Meciuri memorabile de Scrabble în reluare

 

Danacandy si Liluka

Danacandy vs Liluka 334 - 510

Danacandy vs Liluka

Arena: Internet Scrabble Club, ISC
Data: 10 octombrie 2013

Danacandy

Danacandy (foto de la Isc.ro) - DON, DACE, CENT, PUD, ANEX

DON s.m. Titlu de curtoazie cu care spaniolii se adresează bărbaților. [< sp. don]. Sursa: DN.
DAC, -Ă, daci, -ce, adj. s. m. și f. 1. Adj. Care se referă la Dacia sau la populația ei, privitor la Dacia sau la populația ei; dacic. 2. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația de bază a Daciei. – Din lat. Dacus. Sursa: DEX '98.
CENT1 s. m. monedă divizionară în diverse țări (S.U.A., Canada, Australia, Olanda etc.), o sutime din unitatea monetară. (< engl., fr. cent). Sursa: MDN.
cent (‹ lat. centum „o sută”), unitate de măsură a intervalelor* muzicale, egală cu 1/100 dintr-un semiton* temperat*. Octava* cuprinde deci 1.200 de c., cvinta perfectă temperată 700 de c. etc. Cel mai mic interval perceput de ureche ca atare, măsoară 5 c. și corespunde unui raport de frecvențe* de 1.003/1.000. Coma* solfegistică (sistemul Mercator) măsoară 22,6 c. ♦ Împărțirea octavei în 1.200 c. a fost propusă de fizicianul Alex. J. Ellis (1814-1890), exprimând în logaritmi* cu baza radical de ordinul 12 din 2, valoarea 21/12 (considerată în raport de frecvențe) a intervalului de octavă. Se obține log = 12 unități mari (semitonuri temperate) sau 1.200 de c. (c. fiind un submultiplu al semitonului temperat). Sin. centisunet. Sursa: DTM.

PUD, puduri, s. n. Unitate (rusească) de măsură pentru greutăți egală cu 16,38 kg. – Din rus. pud. Sursa: DEX '98.
ANÉX, -Ă, anecși, -xe, adj. Atașat unui lucru (principal); alăturat. – Din fr. annexe. Sursa: DEX '98.

Liluka Liluka (foto de la Isc.ro) - MURGA, DREN, MOSC, GOTI, PU, EC, ETA

MURG2, -Ă, murgi, adj., s. m. și f. 1. Adj. (Despre unele animale, mai ales despre cai sau despre părul lor) Negru-roșcat, castaniu-închis sau cenușiu; p. gener. de culoare închisă. 2. S. m. și f. Cal de culoare murgă2 (1); p. gener. cal. ◊ Expr. A intrat murga în sat = s-a înserat. – Cf. alb. murg. Sursa: DEX '98.
DREN, drenuri, s. n. 1. Conductă sau canal care colectează și evacuează apă de pe un teren apos, coboară nivelul unei pânze de apă din sol etc. ♦ Strat de piatră spartă sau de pietriș așezat în spatele unui zid de sprijin sau deasupra unei bolți de pod sau de tunel, care colectează apa de infiltrație. 2. Tub sau meșă de bumbac care înlesnește scurgerea secrețiilor dintr-o plagă. [Var.: (2) drénă s. f.] – Din fr. drain. Sursa: DEX '98.
MOSC, (1) moști, s. m., (2) moscuri, s. n. 1. S. m. Mamifer rumegător de mărimea unei căprioare, lipsit de coarne, cu caninii superiori foarte lungi, originar din Asia (Moschus moschiferus). 2. S. n. Substanță cu miros pătrunzător și plăcut, secretată de masculul moscului (1), care se folosește în industria parfumurilor, în cosmetică și în medicină. ◊ Mosc sintetic = substanță chimică sintetică, al cărei miros imită pe cel al moscului natural. – Din ngr. móskos. Sursa: DEX '98.
GOT, goți, s. m. (La pl.) Neam germanic, originar din Scandinavia, care prin sec. II a început să migreze spre sud, fiind semnalat în secolul următor și pe teritoriul țării noastre; (și la sg.) persoană aparținând acestui neam. – Din fr. Goths, lat. Gothus. Sursa: DEX '98.

Eta
Litera Eta in alfabetul fenician
(Ḥet, H̱et, Khet, Kheth,
Chet, Cheth, Het, Heth)

EC- elem. „În afară de”. (din fr. ec-, cf. gr. ek = în afară). Sursa: MDN.
ÉTA s. n. a șaptea literă a alfabetului grecesc, care notează un e lung. (< fr., gr. éta). Sursa: MDN. Litera eta: Η, η, ê.
-ÉTĂ suf. „diminutival”. (< fr. -ette, it. -etta, cf. lat. -itta). Sursa: MDN.

Definiții de la Dexonline.ro.

Împărţiţi acest articol prietenilor şi cunostinţelor


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Careul de Aur la Tvr1

  Careul de Aur Martie 2002. Canalul Tvr1 prezintă pe parcursul a mai multe luni emisiunea-concurs Careul de Aur, producție a unei firme externe stației de televiziune. Concurenții din platou sau telespectatorii aveau de rezolvat parțial sau integral o grilă 7x7 fără puncte negre, pe baza definițiilor cuvintelor încrucișate. S-au remarcat scrabblerii Nicolae Burducea și Maestrul Sportului Corneliu Faur. Dumnealor au fost invitați în emisiuni diferite, au dezlegat careurile până la ultimul cuvânt și au atins premiul cel mare de 1 miliard de lei. Din declarațiile lor, se pare că nu au văzut niciun leu de la firma respectiva.     Prezentatorul emisiunii a fost actorul George Mihăiță . Definițiile cuvintelor au aparținut scriitorului și scrabbleurului Dan Ursuleanu iar careurile au fost realizate de Ruxanda Vasiliu , Dorina Arhip și Ninel Aldea .     Dan Ursuleanu George Mihăiță Ruxanda Vasiliu Dorina Arhip Ninel Aldea   Interviu c...

Scrabbleri cu gusturi fine

  Scrabbleri cu gusturi fine la Sărbătoarea populară Revelionul și la alte serbări de peste an Fotografii de la turnee de Scrabble, de la ISC.ro și din colecția personală.
 Marea Eclipsă Americană, 8 Aprilie 2024 Parcursul eclipsei peste Pământ. Desen de la https://ro.wikipedia.org. Eclipsa 2024 en direct, transmisie NASA https://science.nasa.gov/eclipses/future-eclipses/eclipse-2024/live/ Această eclipsă va fi vizibilă într-o imensă zonă a Americii de Nord, începând de la Oceanul Pacific de Sud, trecând prin nordul Mexicului, centrul și Estul Statelor Unite ale Americii, sud-estul Canadei și terminându-se în nordul Oceanului Atlantic.  Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 4 minute și 28 de secunde, în apropiere de orășelul Nazas, din statul Durango, din Mexic. În Statele Unite ale Americii, drumul totalității trece direct pe deasupra orașelor Dallas, Cleveland și Buffalo, între altele.  Sfaturi pentru americani Ce păcate să nu facă americanii în timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie 2024: 1. Atuncea când pricolicii și dracii mânca Soarele să nu cumva să va uitați fără protecție la ochi; 2. Este bine să batem cu mâinile goale ...