Translate

Nicolae OPRIŞIU despre direcţia Scrabblelui românesc

Poziție a lui Nicolae Oprișiu în legătură cu evoluţia pe care trebuie să o aibă jocul de Scrabble.
Fragment dintr-o scrisoare adresata în septembrie 1984 realizatorilor paginii Scrabble din Revista Flacăra-Rebus. Scrisoarea a fost publicata în numărul din 1 octombrie al revistei.Inginer Nicolae OPRIŞIU
În modul cel mai hotărât, mă pronunţ pentru revenirea la adevăratul regulament al jocului de Scrabble; aşadar, să renunţăm la “Scrabble 2” sau “Rebo-Scrabble”, la care suntem în prezent, şi să admitem toate formele gramaticale corecte! 
Cu toată consideraţia pentru gazdele noastre, e bine ca toată lumea să înţeleagă că jocul de scrabble este altceva decât rebusul. Problemistica românească de scrabble trebuie să-şi dovedească originalitatea; între probleme şi exerciţii, le prefer pe primele! Orice problemist îşi alcătuieşte liste de cuvinte după cele mai diverse criterii. Schimbul de asemenea liste va conduce la un plus de calitate. 
E necesar şi oportun să organizăm schimbul de idei în domeniul teoriei jocului de scrabble, al strategiei, tacticii şi tehnicii de joc – activitate care se poate desfăşura în cadrul cercurilor de scrabble, precum şi în acţiuni între cercuri. După cum cunosc, idei noi şi valoroase s-au avansat deja. (Acestora trebuie să li se facă loc cu prioritate!) 
Un capitol captivant este matematica jocului de scrabble (combinatorică, probabilităţi, calcul operaţional)…
Problema de Nicolae Oprișiu, Revista Flacăra-Rebus, 15 iulie 1985

SCRABBLE CIFRIC >>
Împărţiţi acest articol prietenilor şi cunostinţelor
Comentarii

Articole recente

Cuvinte rare si foarte rare jucate la ISC

Scrabble ordinateur vs ordinateur, Aether - Alehin

Scrabble Superblitz Waxberry vs Mihu în 1 minut si 8 secunde