Treceți la conținutul principal

TEST PENTRU JUCĂTORII DE SCRABBLE



Nicolae OprişiuAutorul testului: ing. Nicolae Oprişiu, în anii 1980






1) Există cuvinte care să aibă terminaţia din 3 consoane? Câte ştiţi?

2) Cunoaşteţi cuvinte care conţin 4 vocale consecutive? Dar 5? Câte ştiţi?

3) Câte consoane de acelaşi fel se pot întâlni într-un cuvânt care are n vocale?

4) Pentru jocul de scrabble o importanţă aparte o prezintă cuvintele cu exact 15 litere, cuvinte care pot conduce la punctaje record prin multiplicarea valorii cuvântului cu 27. Câte cunoaşteţi?

5) Daţi exemple de cuvinte de 6 litere care au o singură vocală. Pentru cazul în care vocala este E, noi nu am găsit nici un cuvânt.

6) Unele cuvinte conţin grupări de 2 până la 5 consoane consecutive, gruparea cu care suntem mai obişnuiţi este –NSTR (INSTRUCTOR, MONSTRU, INSTRUMENT etc.). Cunoaşteţi cuvinte care să cuprindă şi alt fel de grupe de 4 sau mai multe consoane consecutive?

7) Există cuvinte în care o anumită literă se repetă consecutiv (IDEE, CULEE, COOPTA, ACCESORIU, ÎNNEGURAT; CONTINUU, VIITOR, ADDENDA, CONTRAATAC etc.). Daţi exemple în care litera care se dublează este G, L, M, P, R, S, T, Z.

Solutii exemplificative:

1) PUNCT, BILINGV, CARST, SCONCS.

2) FOAIE, FOAIER, MAIOU, CREIOANE; ACIOAIE, MĂGĂOAIE, VIOAIE.

3) Maximum câte o asemenea consoană într-un interval delimitat de vocale. Deci, la n vocale se pot găsi cel mult n+1 consoane la fel. Exemple: COCS, LALELE, STATUT.

4) Cuvinte de exact 15 litere există peste 1000. Cu multe din ele suntem familiarizaţi: ANTICOLONIALISM, BALNEOCLIMATERICĂ, CINEMATOGRA-FICĂ, COOPERATIVIZARE, INDUSTRIALIZARE, NECORESPUNZĂTOR, PRINCIPIALITATE.

5) SCHIMB, SPRINT, STRICT, STRÎMB, STRÎMT, STRÎNS, STRUNG, SPLINT, ŞTRAND, ZDRANG.

6) PORTDRAPEL, OBSTRUCŢIE, FELDSPAT, TUNGSTEN, SANSCRITĂ, PORTCHEI, POSTSCRIPTUM.

7) DOGGER, ALLEGRO, CELLA, CELLO, CELLALT, ALLEMANDĂ, SALMONELLA, COLLIGATUM, COMMODO, FOTOGRAMMETRIE, SUMMUM, APPASIONATO, BRR, PORRIDGE, MISS, PASSACAGLIA, PASSIM, ALLEGRETO, MEZZO-FORTE, MEZZO-SOPRANĂ, PIZZICATO (şi unul foarte cunoscut astăzi, dar necuprins în DEX: PIZZA – fel de mâncare de origine italiană).


Notă. Aceste cunoştinţe nu sunt doar teoretice, aşa cum ar părea la prima vedere. Ele sunt necesare adeseori pentru ieşirea dintr-o situaţie care pare fără ieşire (de pildă, atunci când pe tablă există consoane duble, ca GG, MM, TT, care pare că închid jocul, dar care – după cum am văzut – pot fi incluse într-un cuvânt, dând posibilitatea de continuare. Cine le cunoaşte este mai bine pregătit şi poate aspira la victorie, mai ales în caz de competiţie.

Împărţiţi acest articol



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suvenire despre Sportul Scrabble în România

Sportul Scrabble în România În 1987 a luat ființă Secția de Scrabble a Comisiei centrale de Șah Elecronic și Jocuri Logice de pe lângă Federația Română de Șah. Președintele Secției de Scrabble a fost scriitorul și ziaristul Dan Ursuleanu iar demersurile afilierii la puternica federație de Șah au aparținut inginerului Niculae Mihai. Prin această afiliere, Guvernul României a recunoscut Scrabble drept disciplină sportivă.     Niculae Mihai Dan Ursuleanu  Până în 2007 Scrabble era recunoscut ca sport doar în România, Moldova și Senegal.   Performanțe internaționale ale scrabblerilor români: Octavian Mocanu   Campion Mondial în 2013 la Scrabble în Limba Catalana Teodora Bohbot  Campioan ă National ă a Fran ț ei în 2013 la Scrabble Intercluburi Adrian Tamas   Campion Na ț ional al Japoniei în 2006 la Scrabble Englezesc Paula Chirosca   Învingătoare...

Careul de Aur la Tvr1

  Careul de Aur Martie 2002. Canalul Tvr1 prezintă pe parcursul a mai multe luni emisiunea-concurs Careul de Aur, producție a unei firme externe stației de televiziune. Concurenții din platou sau telespectatorii aveau de rezolvat parțial sau integral o grilă 7x7 fără puncte negre, pe baza definițiilor cuvintelor încrucișate. S-au remarcat scrabblerii Nicolae Burducea și Maestrul Sportului Corneliu Faur. Dumnealor au fost invitați în emisiuni diferite, au dezlegat careurile până la ultimul cuvânt și au atins premiul cel mare de 1 miliard de lei. Din declarațiile lor, se pare că nu au văzut niciun leu de la firma respectiva.     Prezentatorul emisiunii a fost actorul George Mihăiță . Definițiile cuvintelor au aparținut scriitorului și scrabbleurului Dan Ursuleanu iar careurile au fost realizate de Ruxanda Vasiliu , Dorina Arhip și Ninel Aldea .     Dan Ursuleanu George Mihăiță Ruxanda Vasiliu Dorina Arhip Ninel Aldea   Interviu c...

Scrabbleri cu gusturi fine

  Scrabbleri cu gusturi fine la Sărbătoarea populară Revelionul și la alte serbări de peste an Fotografii de la turnee de Scrabble, de la ISC.ro și din colecția personală.