Translate

TEST PENTRU JUCĂTORII DE SCRABBLENicolae OprişiuAutorul testului: ing. Nicolae Oprişiu, în anii 1980


1) Există cuvinte care să aibă terminaţia din 3 consoane? Câte ştiţi?

2) Cunoaşteţi cuvinte care conţin 4 vocale consecutive? Dar 5? Câte ştiţi?

3) Câte consoane de acelaşi fel se pot întâlni într-un cuvânt care are n vocale?

4) Pentru jocul de scrabble o importanţă aparte o prezintă cuvintele cu exact 15 litere, cuvinte care pot conduce la punctaje record prin multiplicarea valorii cuvântului cu 27. Câte cunoaşteţi?

5) Daţi exemple de cuvinte de 6 litere care au o singură vocală. Pentru cazul în care vocala este E, noi nu am găsit nici un cuvânt.

6) Unele cuvinte conţin grupări de 2 până la 5 consoane consecutive, gruparea cu care suntem mai obişnuiţi este –NSTR (INSTRUCTOR, MONSTRU, INSTRUMENT etc.). Cunoaşteţi cuvinte care să cuprindă şi alt fel de grupe de 4 sau mai multe consoane consecutive?

7) Există cuvinte în care o anumită literă se repetă consecutiv (IDEE, CULEE, COOPTA, ACCESORIU, ÎNNEGURAT; CONTINUU, VIITOR, ADDENDA, CONTRAATAC etc.). Daţi exemple în care litera care se dublează este G, L, M, P, R, S, T, Z.

Solutii exemplificative:

1) PUNCT, BILINGV, CARST, SCONCS.

2) FOAIE, FOAIER, MAIOU, CREIOANE; ACIOAIE, MĂGĂOAIE, VIOAIE.

3) Maximum câte o asemenea consoană într-un interval delimitat de vocale. Deci, la n vocale se pot găsi cel mult n+1 consoane la fel. Exemple: COCS, LALELE, STATUT.

4) Cuvinte de exact 15 litere există peste 1000. Cu multe din ele suntem familiarizaţi: ANTICOLONIALISM, BALNEOCLIMATERICĂ, CINEMATOGRA-FICĂ, COOPERATIVIZARE, INDUSTRIALIZARE, NECORESPUNZĂTOR, PRINCIPIALITATE.

5) SCHIMB, SPRINT, STRICT, STRÎMB, STRÎMT, STRÎNS, STRUNG, SPLINT, ŞTRAND, ZDRANG.

6) PORTDRAPEL, OBSTRUCŢIE, FELDSPAT, TUNGSTEN, SANSCRITĂ, PORTCHEI, POSTSCRIPTUM.

7) DOGGER, ALLEGRO, CELLA, CELLO, CELLALT, ALLEMANDĂ, SALMONELLA, COLLIGATUM, COMMODO, FOTOGRAMMETRIE, SUMMUM, APPASIONATO, BRR, PORRIDGE, MISS, PASSACAGLIA, PASSIM, ALLEGRETO, MEZZO-FORTE, MEZZO-SOPRANĂ, PIZZICATO (şi unul foarte cunoscut astăzi, dar necuprins în DEX: PIZZA – fel de mâncare de origine italiană).


Notă. Aceste cunoştinţe nu sunt doar teoretice, aşa cum ar părea la prima vedere. Ele sunt necesare adeseori pentru ieşirea dintr-o situaţie care pare fără ieşire (de pildă, atunci când pe tablă există consoane duble, ca GG, MM, TT, care pare că închid jocul, dar care – după cum am văzut – pot fi incluse într-un cuvânt, dând posibilitatea de continuare. Cine le cunoaşte este mai bine pregătit şi poate aspira la victorie, mai ales în caz de competiţie.

Împărţiţi acest articolComentarii

Articole recente

Primul mare Scrabble Duplicat din România

OCTAVIAN MOCANU CÂȘTIGĂ ÎN MURCIA