Treceți la conținutul principal

Senzaţia Taberei


http://mosgerila.com/galeria/C/COVACIUmihai.htmLa AFIȘIERUL TABEREI au făcut “senzaţie” două texte semnate de ing. Mihai COVACIU din Sfântu Gheorghe. Primul se referă la o serie de cuvinte uzuale ale limbii române, care nu pot fi însă regăsite în cele 3 dicționare acceptate în scrabble (DEX, DOOM şi DLRM). În "compensație", cel de-al doilea text face aluzie la… cât de grea este viața de scrabble-ist – persoană nevoită să cunoască tot felul de cuvinte pomenite (în dicționare) și nemaipomenite ale limbii române


 OMISIV

Reanchetînd DEX, DOOM şi DLRM, deloc supradimensionate dar frumos caşerate, mi s-a aprins subit un beculeţ în stînga tastaturii, făcînd bip! bip! Ce se întîmplă?
Nu sunt un imprecator, nici n-am baccilul bricolajului cu orice preţ, dar chiar de nu-s un parior – mă prind că nu găsiţi aceste cuvinte în dicţionare! Aşa că le-am contorizat fest şi am ajuns fără premoniţie la concluzia că vor trebui zonate şi recartate, necesitînd un remaiaj! Deh, poate dumneavoastră le cunoaşteţi – dar vă asigur că sînt de necitit în DEX, DOOM şi DLRM.
Şi, atenţie: n-am luat dicţionarele de la shop, ci de la librăria la care sînt arondat!
Deci: vaca, mielul şi cioara care fac muu! mee! şi cra! – NU există, oricît pedalaj s-ar face în literatură de ele (Cri, cri, cri / toamnă gri…). Or fi ţinînd de antropogenetică?! Pasaje întregi sînt poşate: nu mai există condens, nu mai întocmim convocatoare, nu mai cărăm gunoiul la ghenă - oţelul recălit şi telecinemateca de la TV sînt ficţiuni??!…
Să n-am un poster în casă şi un single de ascultat, mai înţeleg. Dar să nu găsesc be, şi fe, şi je, sau ve şi ze în… alfabet (respectiv în dicţionarele de 2 litere) – NU!
Aşa că am adunat (prin autodotare) un text – destul de… colmatat, l-am antifonat, l-am dat cu deodorant, l-am pus în borsetă, am trecut pe la bistrou şi getax, apoi pe la teleschi şi telecabină .- şi iată, după atîta policalificare, vin în marşarier şi vi-l prezint spre a-l gestiona (de ce să-l lecturez singur?). Pentru că aceste cuvinte sînt doar exemplificative. Ele nu ţin de inventică!
Nu vă timorează ideea? Că eu mă simt ca un genist în clăpari, după un meci de catch, căzut în autocontemplare în faţa unui aprozar, visînd (urît) că am bisat anul pentru… limba română! Clonarea ei, cred, cu o injecţie antiinfecţioasă, ar crea un ambient lingvistic mai… cuprinzător.

…După ce am torsionat DEX-ul şi am permutat dicţionarele între ele, negăsind un gurist spre aemula, o arcaşă (sau ţintaşă) spre a o lăsa gestantă (sau măcar pupată), nici biot, nici glăjărie, nici bus, nici tăticuţ – zău că-mi vine să mă las aerotransportat prin caja liftului şi buşit cu un nagan în cap (dum! dum!), vai de moronii mei… Ori poate relieful creierului meu nu-i atît de colinar ca la alţii şi n-am destui biţi ca să reţin şi ce… NU se află în dicţionare, obişnuit fiind numai cu eta, psi, niu, miu şi alte “necunoscute” apoşite
Un antimonopolist!
pt. conf. C.M.

EXERCIȚIU (de traducere?!!!) 

Am o ragea: şoşoiţi-mi ce-i cu vavilonia asta? În dicţionare e un lărmălău teribil: tropăie ghidranii şi hunterii, înoată ghiborţul, jabrele fac ţah, ţah! şi zapa! zapa!, mascurul coviţează coviţ, coviţ!, grangorii zăgrăiesc cu zaica, amfioxul zăcăreşte serta-ferta, paingul se duce pe urlaţi de pe răchită linfal în rediu, vitele hitioane huzdup în scoc, vîlcezite de vile, fără tagă…
Păi, ce jocot extraneu e ăsta – ajung mazetă la scrabble! Şi neavînd alexie, dau în agnozie: ăsta-i DEX, sau palimpsest ?!? Hai că accept zabracul: nu-s linguist. Nu legumesc nici vinograd, nici tizană, nici scovardă, ţalul nu-mi stă la vramiţă, n-am acasă zarf, nici sileaf, nici scroambe, mahramă şi pandlică nici atît (pacheşcă, da!) plus zeghe şi libadea…
…Mă zvidujesc de scrabble, pun o rohatcă. Mă apuc de vuvă, de vielă, de guzlă, de cimbal, de orice: şănţuiesc hindichiuri, car gozură, caut apexul cu ţepelinul, fac agiotaj, fac pe muhafizul, întreprind taxiduri, mă ascund de zăduh într-un zgău şi la sfîrşit plătesc în xu. 


Repărṭiṭi acest articol!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suvenire despre Sportul Scrabble în România

Sportul Scrabble în România În 1987 a luat ființă Secția de Scrabble a Comisiei centrale de Șah Elecronic și Jocuri Logice de pe lângă Federația Română de Șah. Președintele Secției de Scrabble a fost scriitorul și ziaristul Dan Ursuleanu iar demersurile afilierii la puternica federație de Șah au aparținut inginerului Niculae Mihai. Prin această afiliere, Guvernul României a recunoscut Scrabble drept disciplină sportivă.     Niculae Mihai Dan Ursuleanu  Până în 2007 Scrabble era recunoscut ca sport doar în România, Moldova și Senegal.   Performanțe internaționale ale scrabblerilor români: Octavian Mocanu   Campion Mondial în 2013 la Scrabble în Limba Catalana Teodora Bohbot  Campioan ă National ă a Fran ț ei în 2013 la Scrabble Intercluburi Adrian Tamas   Campion Na ț ional al Japoniei în 2006 la Scrabble Englezesc Paula Chirosca   Învingătoare...

Careul de Aur la Tvr1

  Careul de Aur Martie 2002. Canalul Tvr1 prezintă pe parcursul a mai multe luni emisiunea-concurs Careul de Aur, producție a unei firme externe stației de televiziune. Concurenții din platou sau telespectatorii aveau de rezolvat parțial sau integral o grilă 7x7 fără puncte negre, pe baza definițiilor cuvintelor încrucișate. S-au remarcat scrabblerii Nicolae Burducea și Maestrul Sportului Corneliu Faur. Dumnealor au fost invitați în emisiuni diferite, au dezlegat careurile până la ultimul cuvânt și au atins premiul cel mare de 1 miliard de lei. Din declarațiile lor, se pare că nu au văzut niciun leu de la firma respectiva.     Prezentatorul emisiunii a fost actorul George Mihăiță . Definițiile cuvintelor au aparținut scriitorului și scrabbleurului Dan Ursuleanu iar careurile au fost realizate de Ruxanda Vasiliu , Dorina Arhip și Ninel Aldea .     Dan Ursuleanu George Mihăiță Ruxanda Vasiliu Dorina Arhip Ninel Aldea   Interviu c...

Scrabbleri cu gusturi fine

  Scrabbleri cu gusturi fine la Sărbătoarea populară Revelionul și la alte serbări de peste an Fotografii de la turnee de Scrabble, de la ISC.ro și din colecția personală.