Treceți la conținutul principal

Îndreptar de Scrabble. IV

  Din Scrabble de la A la Jocher de Ninel Aldea

Partea a patra. Regulamente

REGULI GENERALE

În timpul jocului cuvintele se pot forma astfel:
– Prin prelungire, adăugând una sau mai multe litere în faţa sau / şi în spatele unui cuvânt aflat deja pe tablă;
– Prin intersectare, formând un cuvânt (orizontal sau vertical) care să se încrucişeze cu un altul aflat deja pe tablă;
– Prin alipire;
– Prin metode combinate ale celor de mai sus.
Exemplificare, cu referire şi la REGULILE de mai jos:
În figură este ilustrat un început de partidă (nu are importanţă ce tip de partidă).
Primul cuvânt depus pe tablă este CASA, în poziţia H7 (notaţia clasică este 1. H7: CASA = 8 p). Se vede că primul cuvânt trece prin pătratul central H8.
A doua depunere este I8: STIRE = 13 p. STIRE este cuvântul principal al depunerii, iar AS, ST şi AI sunt numite cuvinte adiacente. La punctajul total au contribuit: STIRE = 6 p (T este înmulţit cu 2), AS = 2 p (pătratul central H8 nu mai are putere de multiplicare!), ST = 3 p (litera T este înmulţită cu 2 şi în cazul cuvântului adiacent!), AI = 2 p.
3. 6E: C0OMANDA = 71 p este depunerea următoare. Notaţia C0 semnifică faptul că s-a folosit un joker. Cuvântul adiacent este ACASA. La punctaj se adaugă premiul de 50 de puncte pentru depunerea tuturor celor 7 litere (“scrabble”). Deoarece cuvântul principal este depus pe vertical, notarea se face începând cu numărul coloanei (6), înscriindu-se apoi litera liniei (E) pe care este plasată iniţiala cuvântului principal.
4. H4: TRACASAI = 11 p. Cuvântul ACASA este prelungit şi în faţă, şi în spate. Se formează adiacentul IR.
5. K5: CAPRARUL = 86 p. La această depunere sunt ocupate simultan pătratele speciale K5 şi K11. Valoarea cuvântului este multiplicată cu 4 şi se adaugă 50 p pentru scrabble.
De remarcat că, începând cu a doua depunere, nu s-a plasat nici un cuvânt “în aer”; orice depunere trebuie să se sprijine pe cel puţin o literă existentă pe tablă.

REGULI FUNDAMENTALE

Primul cuvânt, care se depune pe tabla goală, trebuie să fie format din cel puţin 2 litere şi trebuie să treacă prin pătratul din centrul tablei (H8).
Toate literele utilizate în cadrul unei depuneri se plasează numai orizontal (de la stânga la dreapta) sau numai vertical (de sus în jos), pe o singură linie sau coloană.
Nu se pot depune cuvinte izolate, care să nu aibă legătură cu un alt cuvânt de pe tablă. Toate literele unei depuneri trebuie să fie legate între ele (eventual prin alte litere de pe tablă).
Dacă se depune un joker, se va specifica ce literă înlocuieşte şi semnificaţia lui nu se mai schimbă până la sfârşit.
La o depunere se pot plasa pe tablă între una şi şapte litere, cu excepţia primei depuneri. În nici un caz, nici măcar la problemele de compunere, nu se admite plasarea pe tablă a mai mult de 7 litere la o depunere.
O depunere este corectă dacă sunt respectate regulile fundamentale de mai sus, dacă toate cuvintele nou-formate pe tablă sunt acceptate de partener sau de arbitru ca făcând parte din fondul de cuvinte admis şi dacă jucătorul s-a încadrat în timpul de gândire acordat.

ALTE REGULI GENERALE



Punctajul unei depuneri se calculează însumând valorile literelor componente ale cuvântului format (ţinând cont de multiplicarea cuvântului, dacă este cazul). Se adaugă şi punctajul cuvintelor adiacente nou formate, care se calculează la fel ca pentru cuvântul principal. Dacă în cadrul unei depuneri se plasează toate cele 7 litere, la calcularea punctajului se adaugă o primă de 50 de puncte (depunere scrabble).
Poziţia unei depuneri se notează indicând coordonatele pătrăţelului în care se află litera iniţială a cuvântului principal, astfel:
Dacă cuvântul este plasat orizontal, se indică întâi litera, apoi numărul (ex.: H8).
Dacă cuvântul este plasat vertical, se indică întâi numărul, apoi litera (ex.: 8H).
Jokerul se notează obligatoriu, astfel:
Încercuind litera pe care o înlocuieşte (ex.: A©UM);
Adăugând literei pe care o înlocuieşte un indice zero (ex.: AC0UM).
Programele de scrabble și editorii utilizează și notațiile AcUM sau aCum.
În cazul în care semnificaţia lui nu este precizată (ex.: notarea unei grupe de litere care conţine un joker), se utilizează, convenţional, semnul de întrebare.
Pentru evitarea neînţelegerilor şi a confuziilor ce pot apărea la anunţarea literelor (când acestea trebuie anunţate verbal), se folosesc numele corespunzătoare fiecărei litere, din "Tabela de anunţuri" de mai jos.
Anuntarea literelor la Scrabble cu nume
De regulă, literele se anunţă în ordine alfabetică; în acest caz, jocherul se consideră ca fiind ultima literă a alfabetului (după litera Z). Există şi cazuri când literele se anunţă în ordinea extragerii lor din stoc (ex.: partidele "pe şir").


Împărțiți acest articol prietenilor și cunostințelor

Comentarii

  1. doresc sa anulati etichetarea mea cu formulacoeficientulvaloricprovizoriu

    RăspundețiȘtergere
  2. doresc sa anulati coeficientul valoric provizoriu pentru a putea sa joc cu claruta cu care am jucat pana acum fara probleme va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adresati-va unui administrator al ISC la contact.isc@free.fr. Eu sunt doar comentator sportiv. Nu omiteti sa va prezentati.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Turneul de Scrabble Timișoara, 29-30 iulie 2006

Turnee memorabile de Scrabble Timișoara 29-30 iulie 2006 Competi ția: Campionatul Na ț ional Individual de Scrabble - Seniori, etapa a IV-a. Organizator: Clubul Sportiv FITT TIM-TEAM Timi șoara . Arena ș i cantonamentul: Casa Tineretului din Timi șoara. Vremea: z ăduh mare, ostoit prin incursiuni periodice la Festivalul Berii, Vinului ș i Pastramei de l âng ă Stadionul Dan Păltinişanu. Foto: Laurian Ieremeiov - organizatorul principal al turneului  Grup de scrabbleri la Timi ș oara 2006  

Dicționarul de cuvinte scurte Vasile Nichiforov

Dicționar de cuvinte scurte Dicționarul Vasile Nichiforov La începutul anului 1990 Vasile Nichiforov anunța realizarea unui Dicționar de cuvinte scurte conceput după principiile riglei de calcul. Câteva pagini din dicționarul Nichiforov, recuperate prin amabilitatea lui Luigi Mara:     Împărţiţi acest articol prietenilor şi cunostinţelor

Scurtă lecție de tactică de Maestrul Sportului Mihai Negrea

Meciuri memorabile de Scrabble Maestrul Sportului Michi vs Waxberry (robot) 598-597 la 9 septembrie 2014 Arena: WordBiz, Internet Scrabble Club , ISC. Dictionary: LOC, time: 60 0 rated, noescape: ON, challenge: Data: 09:Sep:14 În finalul partidei, Maestrul Mihai Negrea, Michi,  îl păcălește tactic pe Waxberry, unul dintre cele mai puternice programe informatice pentru jucat scrabble. Magistrul urzește fără taină o multiplicare cu 6 a literei G, iar robotul, cu sufletul curat, ignoră primejdia și pierde avansul pe care chiar și un cadet ar fi știut să-l apere. Michi - iaaeien                 Waxberry - arnafst 1) CHANGE - addefim         H4 frans 40 - tta?trl 2) 9G med 26      - adefimv 6F tratatUl 61 - sutilnb 3) 5J vafe 59     - adeiimt J2 bulvan 39 - daiplst 4) 10I imediat 74 - aceinoz N8 plastida 70 - ipdibcu 5) O2 cazonei 137 - eilostu O13 cub 68 - aujdiip 6) 11C solutie 68 - ?eennrr